Kitap İncelemesi | Süleymaniyeli Nemrut Mustafa Paşa

Yazar: Ferudun Ata
Yayınevi : Palet Yayınları
Tür: Tarih

Sayfa  Sayısı: 105





TANITIM

Mütareke döneminin ilginç şahsiyetlerinden birisi olan Nemrut Mustafa Paşa, aslen Süleymaniyeli Babanzade ailesine mensup olup, Osmanlı ordusunda Mirlivalığa kadar yükselmiştir. Balkan Savaşları'ndan sonra İttihatçılar tarafından emekliye sevk edilen subaylardandır. Mustafa Paşa, Mütareke döneminde Ermeni Tehciri davaları için kurulan Divan-ı Harb-i Örfi Mahkemelerinde önce üye, Damat Ferit Paşa'nın sadrazam olmasıyla da söz konusu mahkemenin başkanlığına getirilmiştir. İttihat ve Terakki, Yozgat, Trabzon, Elazığ ve Urfa Mutasarrıfı tehciri davalarında üyelik ve başkanlık görevlerinde bulunmuştur. Bu davalarda hukuku hiçe sayan ve son derece sert ve acımasız davranışları sebebiyle Nemrut Mustafa veya Kürt Mustafa diye şöhret bulmuştur. Bu davalarda dinlediği yalancı şahitler aracılığıyla sanıklara idam dahil ağır cezalar verilmesinde son derece etkili olmuştur. Daha sonra bu davalarda yaptığı suistimaller ortaya çıkınca kendisi de mahkum olmuş, ancak Padişah Vahdettin tarafından affedilmiştir. On günlük Bursa Valiliği sırasında, buradaki Miili Mücadele hareketini engellemek için yoğun bir çaba sarfeden Nemrut/Kürt Mustafa Paşa, I. Dünya Savaşı'nda şehit olan Türk askerleri için ; " onlar şehit değil, köpek ölüsünden farkları yoktur " diyecek kadar hissiyatını kaybetmiş birisidir. Ayrıca mahkeme başkanlığı sırasında Mustafa Kemal Atatürk dahil, bütün Kuvayı Milliye önderlerini vicahen ve gıyaben idama mahkum etmiştir. Nemrut Mustafa Paşa, Lozan Antlaşması gereği 150'likler listesi içinde yer almış, 1936 yılında da Süleymaniye'de ölmüştür.







Şimdi sizler için güzel bir kitap önerisiyle başlamak istiyorum. Bu kitap tam da tarih severler için... Sayfa sayısının azlığı size sadece 1 günde bitirme olanağı sağlıyor. Aynı zamanda kitapta yazanların tamamiyle gerçek olması sizin daha da ilginizi çekecek :)

Kitabımızın adı ''SÜLEYMANİYELİ NEMRUT MUSTAFA PAŞA''
ben okurken çok şaşırmıştım, gerçekten de bu adam ''nemrut''muş demiştim. Sizin de öyle düşüneceğinize eminim... İşte, kitabın başrolünün bir fotoğrafı...





Kitabın yazarı çok değerli bir insan benim için, üniversite 2. sınıftayken Milli Mücadele derslerini birlikte işlediğimiz sevgili hocam Ferudun Ata. Kitap hocama ait diye böyle övdüğümü düşünmeyin. Eminim tarih severlerin ''Keşke daha önce okusaydım,'' diyeceği bir kitap.




Ayrıca kitabın fiyatı da oldukça uygun 7-10 tl arasında değişiyor kitapçılarda :)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Film İncelemesi | Altıncı His (The Sixth Sence)

STEFAN ZWEIG'İN HAYATI | ESRARENGİZ ÖLÜMÜ | NEDEN İNTİHAR ETTİ?

VİCTOR HUGO | BİR İDAM MAHKUMUNUN SON GÜNÜ