Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? | Eşekli Kütüphaneci
Bu gün dersteyken hocamız bize bir hikaye anlattı, yaşanmış bir olayın hikayeleştirilmiş hali diyelim. Kısaca ondan bahsedip sadede geleceğim.
Ürgüp'te Kütüphaneci bir amca varmış, günlerce beklemiş kimse kütüphaneye gelmemiş. Sonra yetkili yerlere haber vermiş ama ondan sonra da ancak 1-2 kişi gelmiş. O da kendince çareler aramaya başlamış ve gidip bir eşek satın almış. Bu eşeğe raflar yerleştirmiş ve raflara da kitaplar... Köy köy gezerek kitapları dağıtmış. Oradaki çocuklara da ''Çocuklar, bunları okuyun aranızda değişin. On beş gün sonra aynı gün gelip alacağım, kitapları yıpratmayın diğer köylerdeki arkadaşlarınız da okuyacak.'' dermiş. Zaman geçtikçe herkes bu durumdan çok memnun olmuş, amcanın gelmesini heyecanla beklemeye başlamış ve artık insanlar kütüphaneye giderek kitaplar almışlar...
Şu anda onun bir heykeli de Ürgüp'te imiş.
Yani diyorum ki, okumak için bize birinin kitap getirmesini beklemiyoruz değil mi? Her şey elimizin altında... Ya bu yaştan sonra kitap okuma alışkanlığı mı olurmuş? diyorlar... Olur olur. Kitap okuma alışkanlığının yaşı olmaz. Bizi kandırdılar yıllarca, yok çocukken olması lazımdı, yok ilkokulda başlar bu işler falan filan. Kanmayın kardeşim kanmayın. Yaşınız kaç olursa olsun kitap okumaya vakit ayırın ve bunu alışkanlık haline getirin. Şimdi size ufak tüyolar vereceğim, belki işinize yarar :)
*Kitap okumaya başlarken önce sevebileceğiniz tarzda ve ince kitaplarla başlayın. Kitabı almadan önce mutlaka arka kapağını okuyup kitabı inceleyin.
*Okuyacağınız kitabı seçtikten sonra, kendize günlük hedefler koyun. Bu hedefler süre ya da sayfa sayısı olabilir.
*Benim tavsiyem ilk başta kitap okumak için kendize günlük 20 dakika ayırın. Ama bu 20 dakika içerisinde başka hiç bir şeyle ilgilenmeyin.
*20 dakikayı her gün mutlaka uygulayın, kendinize bahaneler bulmayın...
*Okuduğunuz kitapları insanlarla paylaşabilirsiniz. Bu sizi daha da kitap okumaya itecek bir eylem olur.
*Kitabı sevmediyseniz kendinizi zorlamayın. Kitap seçimini sevdiğiniz filmler üzerinden de yapabilirsiniz. Ne tür filmler seviyorsanız o tür kitaplar okumaktan da hoşlanacaksınız.
*Zamanla okuma rutininizde dakika olarak yaptıysanız dakikayı arttırın, sayfa olarak yaptıysanız da sayfayı arttırın ama bu rutini en az 1 ay uyguladıktan sonra arttırma işlemine geçin.
Şimdilik benden bu kadar. Aklına tavsiyeler gelen olursa yoruma bırakabilir... Bol okumalı günler :)
Kitap okuma oranımız gerçekten çok düşük.Senin yazına benzer ben de bir yazı yazmıştım.Tavsiyeler de benziyor.Gerçekten her yaşta bu alışkanlık kazanılabilir.Teşekkürler :)
YanıtlaSilEvet maalesef ki çok düşük, 1-2 kişiye bile buradan ulaşsak yeter :)
SilHikaye gerçekten çok ilginçmiş. Ama helal olsun amcaya ne güzel düşünmüş :)
YanıtlaSilBence de helal olsun :))
SilDeli gibi kitap okiyan ben şimdi okumaya çalışıyorum. Bayramlarda falan daha fazla okuduğumu söyleyebilirim. Mesela günde 4-5 saat ayırıyorum. :))
YanıtlaSilBence bu çok güzel, keşke ben de ayırabilsem bu kadar saat :)
SilHikaye güzeldi efendim :)
YanıtlaSilTavsiyeleriniz dikkate alınmalı! :)
Teşekkür ediyorum :)
SilDestino ne güzel yazmışsın. Bence her kelimede haklısın :)
YanıtlaSilTeşekkürler canım, umarım işe yarar :)
SilGüzel konu :)
YanıtlaSilTeşekkürler :)
SilNe güzel bir konuya değinmişsin ülkemizde çocuk yaşlı demeden kitap okuma oranı o kadar az ki :(
YanıtlaSilUmarım yazıyı okuyan bi kişi dahi olsa kitap okumayı alışkanlık eder bugün ve gelecek için
Benimde hedefim o, tek bir kişi bile kârdır... Umarım alışkanlık edinmek için birileri adım atar...
SilÇok yerinde tavsiyeler :) Güzel bir paylaşımdı :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim :))
SilBir de kitapevlerini gezsinler. Kitap kokusunu alıp çeşit çeşit kitapları görsünler.
YanıtlaSilKesinlikle, bu aklıma gelmemişti teşekkür ederim yorumunuz için.
Silyanılmıyorsam Fakir Baykurt'un son kikabı Eşekli Kütüphaneci. Almanya'dayken yazmış. Bence herkesin seveceğ türde kitaplar vardır Yeteri okumayı bir ödev gibi görmeyip nefes alınacak zamanlar olarak algılayabilelim. Ben okurken dinleniyorum mesela...
YanıtlaSilKitap tavsiyeniz için çok teşekkür ederim :) haklısınız...
Silbaştan sona ne güzel bi yazı ki bu yaaa :)
YanıtlaSilTeşekkürler ederiiimm :)
SilNe güzel yazmışsın canım. Tavsiyeler süper, hele hele anlattığın olaya bayıldım :)
YanıtlaSilTeşekkürler canım benim :)
SilBlogunuz çok güzelmiş :) Takibe aldım ben de bloguma beklerim http://okuugit.blogspot.com.tr/ sevgiler...
YanıtlaSilUğrayacağım :)
YanıtlaSilBaşlığı görünce işte en hassas konularımızdan biri daha diyerek iç geçirdim. O kadar güzel bir hikaye ve öneri ile desteklemişsin ki canım öncelikle tebrik ediyorum ve bunu sadece kitap okumak ile sınırlamak istemiyorum. Her şey küçük yaşlarda kazanılır diye empoze ediliyor lakin bazı alışkanlıklar -okuma,enstrüman çalmak, üniversiteye devam etmek vs.- sonradan da üzerinde durulduğunda sonuçları çok daha verimli olunabiliyor. Yeter ki niyet edilip istenilen amaç uğruna çalışılsın. Emeğine sağlık canım arkadaşım :))
YanıtlaSilO kadar haklısın ki her kelimende. Bu güzel yorumun için ben çok teşekkür ederim canım benim :)
SilBeni üzen de bu işte. Ülkemizde maalesef kitabın değeri çok az. İnsanlar değer vermiyorlar edebiyata, şiire... Çok teşekkür ederim yorumun için, sevgiler.
YanıtlaSilBir insanın güzel hareketi ne çok insana dokunmuş. Aman sen de demeyip harekete geçmek gerektiğini gösteren ne güzel bir hikâye.
YanıtlaSilKitap okumak için zamanı nasıl buluyorsun diyenlere televizyonu açmıyorum diyorum :)
Çok güzel bir cevap doğrusu :)
Silmelabaaağ :)
YanıtlaSilNe kadar tatlısınn :)
SilYaa çok tatlı bir blog. Yeni keşfettiğime inanamıyorum.. Bloğunuzu takipe aldım bende beklerim.. :) <33
YanıtlaSilTeşekkür ederim en kısa zamanda geleceğimm :) ❤
Silboooooo :)
YanıtlaSilCe-eee :)
SilGerçekten öyle liseye başladığımdan beri 60 a yakın kitap okudum ve kitap okumayinca kendimi boş hissediyorum
YanıtlaSilSorma, sınav haftası elime kitap alamadım. Şimdi acısını çıkaracağım :)
SilÇok duygusal ama içime işledi resmen destino, böyle hikaye anlatan hocalarının peşini de hiç bırakma sakın. :)
YanıtlaSilHer dersine severek gittiğim bir hoca, benim de içime işledi ilk dinlediğimde. Çok duygulanmıştım ayrıca gurur duymuştum :)
SilKitap okuma aliskanligim cocukken hic olmadi. Tabii ki bunun eksilerini bu yasima kadar yasadim. Onumde elinden kitap dusurmeyen bir abla olunca, yasim buyudukce onun konusmasinin anlatiminin nekadr iyi oldugunu benimse eksik oldugumu hep gordum. Bunu gore gore de hala bisey yapmadim. Neden mi? Filmlerini izliyordum gorselim ben daha cok.Boyle bos kitap okumayi hic sevmiyordum.. Taa ki, Nar agaci kitabini okuyana kadar ve tabiki isteklerimi kisa oz anlatmaya calisma istegi gelene kadar. Emnim herkesin kitaplar ile bi gecmisi ve bir de donum noktalari wardir..
YanıtlaSilNe kadar güzel ve samimi bir yorum olmuş bu. Bir dönüm noktan olduğuna çok sevindim. Kitap okumanın güzelliğinden uzak kalmanı hiç istemem. Umarım karşına hep severek okuyacağın kitaplar çıkar :)
Sildestinoo ya kitapsız olur mu:D
YanıtlaSilya bi de ben blogumda yılın kitabı etkinliği başlattım sen de yorum yapersan sevinirim mutlu olurum :))))))))))))
Hemennn bakacağımmm :)
SilÖnceleri kitap okumasını sevmeyen bir kişiydim. Şimdi mümkün oldukça her gün okumaya çalışıyorum. Hatta internetten kitap okuma teknikleri ile ilgili programlar uygulamaya çalıştım. Eskisine göre ilerlemeler oldu. Lakin kitaplarla geç tanışmanın ceremesini hala hissediyorum. Dediğiniz gibi kitap okumanın yaşı durumu ve zamanı olmuyor. Birazcık farkında olsak gerisi geliyor. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Benim için moral oldu. Umarım vaktim oldukça takip ederim. Saygılarımla.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim bu güzel ve samimi yorumunuz için, biraz olsun faydam dokunduysa ne mutlu :)
Silblogunu takipteyimmm bana da beklerim sevgiler ;)
YanıtlaSilTabi ki :)
SilMerhabalar ben blog dünyasında çok yeniyim. Desteğinize gerçekten ihtiyacım var. Beni anlayacağınızı düşünüyorum ve takip etmenizi rica ediyorum.. Teşekkür ederim..
YanıtlaSilElbette ederim :)
SilDestinommm <3 sana uğramayalı çok oldu özlemişim yazılarını. ^^ Bu hikayeyi duymuştum ve amcanın gerçek olduğunu da biliyorum. Sanırım lisedeyken Edebiyat öğretmenimiz anlatmıştı. Maalesef ülkede okuma oranı çok düşük. Şu son yıllarda yeni nesil birtakım internet mecraları, vlog ve bloglar sayesinde okumaya heyecanı ediniyorlar fakat yine de yeterli değil. Okumamak için türlü bahaneler uyduracağımıza, okumak için bahanelerden arınsak ne kadar güzel olacak... :) Eline sağlık canım benim. Bende genellikle bir kitabı almadan önce ya arka kapak azısına bakarım ya da çeşitli site ve bloglardaki yorumlara.
YanıtlaSilCanım benim ben de seni özlemişiim. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumun için :)
SilBence kitap okuma alışkanlığı küçükken kazanılıyor.
YanıtlaSilben hiç sevmezdim (ki okumayı ilk önce ben sökmeme rağmen) hatırlıyorum da annem epey bir zorlamıştı beni.
genellikle zorlamalar çocuklarda ters etki yapar ama ben okudukça, okudukça daha çok sevmştim.
resimli kitapları özellikle daha çok seviyordum. ve büyük yazılı olanları.
bence insanlar bunları da göze almalı :) güzel bir yazıydı ellerinize sağlık
Teşekkür ederim... Evet bazen gerçekten ters tepiyor ve pek iyi sonuçlar doğurmuyor :)
SilKitap=İnsan
YanıtlaSilİnsan=Kitap
İnsan-Kitap=Sıfır
Sağlıcakla kalın..
Harikasın...
SilBurun çevirip okumadığımız o kitaplara bir çok köy okulunda öğrenciler ulaşamıyor bile. Bence toplumsal olarak kitap okuma alışkanlığı kazanabilmek için ilk önce kitapları daha ulaşılabilir yapmamız gerekir.
YanıtlaSilElbette öyle. Bunun için köy okullarına kitaplar göndermiştik biz koli koli... Herkes bunu yapsa her yer kitaplarla dolar :)
Sil